fbpx
European Western Balkans
Politika

Bilčik: Želim da otvoreno ukažem na zadatke koji predstoje Srbiji

Vladimir Bilčik; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će mu prvi prioritet biti razgovor sa poslanicima u EP o tome šta je do sada urađeno da se pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, ali i da će uskoro posetiti Beograd.

„Želim da budem konstruktivan glas koji podržava ambicije Srbije, ali fer i otvoren glas oko zadataka koje potrebno uraditi kako bi smo mi pogurali pitanje proširenja“, poručio je Bilčik, prenosi N1.

Kosovo je bilo, jeste i ostaće ključno pitanje evropskih integracija Srbije, poručio je Bilčik.

On je istakao da ukoliko je proširenje EU krajnji cilj, dijalog Beograda i Prištine je moguće nastaviti.

„Vidim budućnost Srbije unutar EU i posvećen sam konstruktivnom radu kako bi Srbija napredovala na svom evropskom putu“, rekao je on.

Ocenio je da su EU i zemlje članice delimično podrile sopstveni kredibilitet na Zapadnom Balkanu, ali da postoje i brojni glasovi u EU koji podržavaju proširenje i razumeju pitanje kredibiliteta, te da je jedina pouzdana budućnost Zapadnog Balkana ona koja vodi ka članstvu regiona u EU.

Štiplija: Bilčik će biti trezveniji od Mekalistera

Bilčik je oko sebe okupio tim koji poznaje region i dešavanja u Srbiji, te će oni mnogo trezvenije gledati na političku krizu u našoj zemlji, rekao je za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, komentarišući imenovanje slovačkog parlamentarca za “naslednika” Mekalistera na funkciji u Evropskom parlamentu.

Činjenica da Vladimir Bilčik pripada Evropskoj narodnoj partiji (EPP) i da je na mesto izvestioca za Srbiju došao sa „blagoslovom“ Dejvida Mekalistera i Hrišćansko-demokratske unije (CDU) neće mnogo uticati na dinamiku njegovog odnosa sa vlastima u Srbiji.

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Nemanja Todorović Štiplija je ukazao da je nakon izbora Tanje Fajon za predsedavajuću Delegacijom EP u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, sada upotpunjen tim ove institucije zadužen za Srbiju, koji može da se aktivno uključi u dešavanja u našoj zemlji.

„Iako je deo EPP-a, Bilčik dolazi iz najprogresivnijeg dela slovačke opozicije i koalicije okupljene oko predsednice Zuzane Čaputove. Dešavanja u njegovoj zemlji će se sigurno odraziti na njegov pogled na nedemokratske i koruptivne tendencije u Srbiji“, rekao je Štiplija.

On je ocenio da je rano reći da će Bilčik na neki način promeniti format ili dinamiku pregovora vlasti i opozicije u Srbiji, u kojima posreduje EP, ali on svakako ima pravo i inicijativu da određene promene makar predloži, ako ne i sprovede, ali da se tako nešto dogodilo u učešću izvestioca Iva Vajgla u posredovanju 2015. u Makedoniji.

Urednik EWB-a napominje da izveštaji koji sastavlja izvestilac za Srbiju prolaze kroz raspravu i na Spoljnopolitičkom odboru ( na čijem čelu ostaje Mekalister ) i na plenumu Evropskog parlamenta, i tokom tog procesa neretko biva podnet i veliki broj amandmana.

„To znači iako je izvestilac najbitnija osoba u tom smislu, on svakako nije jedini koji kroji stav Evropskog parlamenta o Srbiji. Sa druge strane, njegova uloga u oblikovanju javnog mnjenja u Srbiji daleko je značajnija, jer je u pitanju jedan od dva ili tri najvidljivija predstavnika EU u našoj zemlji, zaključio je Štiplija.

Povezani članci

Počeo deveti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživenje

EWB

Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. juna 2017. o izveštaju Komisije o Srbiji za 2016. godinu

EWB

Brnabić: Pitaćemo EK koliko ima međunarodnih prava

EWB