fbpx
European Western Balkans
Politika

Godišnji izveštaji Evropske komisije o kandidatima tek na jesen?

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – Evropska komisija još jednom je odložila objavljivanje paketa o proširenju, odnosno izveštaja o napretku država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, ovog puta za oktobar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, razlog za odlaganje je pandemija COVID-19 i nedovoljni ljudski resursi da bi se radilo na ovom obimnom dokumentu, koji obuhvata analizu celokupnog procesa proširenja kao i izveštaje za svaku zemlju pojedinačno.

Ranije je bilo najavljeno da će izveštaji najverovatnije biti objavljeni u junu, a to je do skora nekoliko puta izjavio i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Prošlogodišnji izveštaji objavljeni su krajem maja, nakon izbora za Evropski parlament. Od 2018. godine planirano je da se izveštaji objavljuju u aprilu, ali ovo je već druga godina kada se, zbog spoljašnjih okolnosti, taj rok odlaže.

Ukoliko budu objavljeni u oktobru, izveštaji će gotovo sigurno uključiti i junske izbore u Srbiji.

Radio Slobodna Evropa navodi da će pregovarački okvir za Severnu Makedoniju i Albaniju, kojima je nedavno dato zeleno svetlo za otvaranje pregovora, biti objavljeni u junu, kako je najavljeno.

Povezani članci

Borelj: Uskladiti spoljnu politiku

EWB

Mekalister: Pretpristupnu pomoć treba usloviti stanjem demokratije

Aleksandar Ivković

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje zemalja Zapadnog Balkana

Tanjug