fbpx
European Western Balkans
Društvo

Berlin: Podrška evropskih građana važna za uspeh politike proširenja

Foto: Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore

BERLIN – U Berlinu je u organizaciji njemačke Fondacije Konrad Adenauer i Udruženja za komunikacije u javnom sektoru u Jugoistočnoj Evropi održana konferencija “Javni dijalog u Evropi – povezivanje EU sa građanima i susedstvom”.

Na konferenciji su između ostalih govorili i ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, Jadranka Joksimović, kao i ministar evropsih poslova Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović.

„Za uspjeh politike proširenja EU, osim kvalitetnih reformi u zemljama regiona, neophodna je politička podrška evropskih građana i lidera“, ocenjeno je ministar Pejović.

Obraćajući se učesnicima konferencije, ministar Pejović je ukazao na potrebu da evropske institucije i države članice EU ulože dodatne napore kako bi osigurale razumevanje i podršku evropskih i građana država proširenja ideji i projektu ujedinjene Evrope.

,,Da bismo trajno i čvrsto trasirali proevropski kurs svih zemalja Zapadnog Balkana neophodno je da pronađemo način da projekt zajedničke budućnosti čitavog evropskog kontinenta zadobije podršku i poverenje evropskih građana. Nužno je da našim građanima objasnimo da je politika proširenja EU zapravo stalni napor u pravcu izgradnje mira, prosperiteta i demokratije na čitavom evropskom kontinentu,” poručio je ministar.

Ministarka Jadranka Joksimoviće rekla je da podržava regionalnu saradnju u ekonomskom, političkom i nacionalnom interesu, ali da u procesu evropskih integracija napredak treba ocenjivati u skladu sa kriterijumima EU.

“Onoliko koliko napredujemo u reformama, toliko treba da napredujemo i u procesu evropskih integracija”, smatra ministarka Joksimović.

Ona je ocenila da region na prvom mestu treba posmatrati kao potencijal za dalji rast i napredak, pre svega u ekonomskom smislu, a ne samo kao pitanje bezbednosti i sigurnosti koje može da interesuje građane EU.

“Naravno da se podrazumeva regionalna saradnja i Srbija je nebrojeno puta pokazala da je timski igrač, ali to ne žnači da ćemo na bilo koji način zapostaviti naše unutrašnje i spoljnopolitičke interese”, rekla je Joksimović.

Joksimović i Pejović su bili govornici na konferencijskom panelu pod nazivom “Komunikacioni i izazovi između Evropske unije i Balkana – Berlinski proces i evroskepticizam, kako poboljšati dijalog i saradnju sa građanima”. Konferenciji je prisustvovao i Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilac parlamenta za Srbiju.

Tokom posete Berlinu, osim razgovora s nizom na marginama skupa, ministarka Joksimović i ministar Pejović, odvojeno su se susreli se sa brojim zvaničnicima Nemačke i razgovarali o budućnosti evroitegracija Srbije i Crne Gore.

Povezani članci

PrEUgovor: Srbija je zarobljena država

EWB

OEBS: CRTA branilac demokratije za 2018.

EWB

EPuS organizuje predstavljanje analize o napretku Srbije na dosadašnjem putu ka EU

EWB