fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

[BSF] Palmer: Budućnost regiona u EU i NATO, izazovi zajednički

Metju Palmer; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu da SAD žele snažan, prosperitetan region, integrisan u zapadne istitucije, ukazavši, međutim, da se sve zemlje regiona suočavaju sa sličnim izazovima a to su pre svega vladavina prava, korupcija i sloboda medija.

“Snažniji Balkan znači snažniju Evropu i snažije evroatlantsko partnerstvo”, rekao je on.

Naveo je da je u Beogradu bio prvi put 1993. godine u jeku rata u BiH i konstatovao da je region otada prešao veliki put.

“Ostao je još veliki deo puta da bismo došli do naše zajedničke vizije, a to je region u potpunosti integrisan u evropsku porodicu naroda i NATO, za one zemalje koje imaju tu ambiciju. SAD konzistentno decenijama podržavaju aspiracije zemalja Balkana za članstvo u EU. Proširenje je ključni pokretač za bezbednost, stabilnost, demokratiju i prosperitet u regionu”, rekao je Palmer.

Za to članstvo neophodno je sprovođenje reformi.

Kao i EU, i NATO je organizacija zasnovana na stadardima, a politička volja i naporan rad aspirantima otvaraju vrata, dodao je on.

Kako je naveo, NATO je već pozvao Severnu Makedoniju u svoje članstvo a EU siganlizirala spremnost za otvaranje pregovora narednog juna.

“Da budemo jasni, ta evropska budućnost zahteva da Sporazum iz Prespe prihvate obe zemlje i u potpunosti primene. Nema alternativnog odgovora. Nema plana B, ne postoji Prespa plus”, kaže on, dodajući da oni koji tvrde drugacije makedonsku javnost dovode u zabludu.

U Makedoniji svi treba da vide tu istorijsku priliku, kaže Palmer, koji je pozvao lidere VMRO-DPMNE, koja se protivi sporazumu, da omoguće svojim poslanicima da glasaju za sporazum, bez odmazde.

Prema njegovim rečima, BiH predstavlja veliku zabrinutost za SAD.

“Vidimo korumpirane političare koji se služe nacionalističkom retorikom da zadrže podele između tri konstitutivna naroda. Mladi napuštaju zemlju jer ne vide za sebe budućnost”, rekao je on, naglasivši da je ključno rešiti problem korupcije.

SAD, kao kaže, sarađuju sa lokalnim partnerima na jačnaju vladavine prava, sudstva i kapaciteta da bi se iskorenila kultura nekažnjivosti.

“SAD su spremne za saradnju sa novim rukovodstvom u prevazilaženju ovih izazova. Nadamo se da će sledeća vlada biti formirana brzo i da će se fokusirati na ekonomske reforme, vladavinu prava, borbu protiv korupcije. Imajući u vidu primedbe na regularnosti na izborima ključno je da nova vlada obezbedi kredibilnije i transparentnije izbore”, rekao je on.

Kao garant Dejtonskog sporazuma, SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, istakao je on i naglasio da će se boriti protiv svakog ko bude potkopavao rad dejtonskih institucija.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer pozvao je danas Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio “vin-vin” za obe strane.

Kako je rekao, sada je vreme za kompromis, da dve strane budu kreativne i fleksibilne.

Palmer je naglasio da rešenje mora biti dobitničko (vin-vin), jer, istakao je, ako to bude odnos dobitnik-gubitnik onda neće biti sporazuma.

“Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti ima blanko čeka kad je reč o podršci SAD. Apelujem na Beograd i Prištinu da iskoriste tu presudnu priliku, da iznesu ideje i kompromise koji će osigurati da sporazum bude vin-vin, jer ako to bude odnos pobednik-gubitnik neće biti sporazuma i stvarni dobitnici će biti oni spolja koji žele da region bude slab i podeljen”, rekao je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Rešenje mora biti trajno a to znači da ne može biti nametnuto od međunarodne zajednice, ali SAD su spremne da slušaju i pomognu, poručio je on.

“SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU.

I Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost ali taj cilj ne mogu postići sami.

Pozdravljamo intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma”, rekao je Palmer .

Osvrnuo se i na Albaniju, rekavši da je i ta zemlja prešla veliki put, i naglasivši da, imajcuhi u vidu spremnost Brisela da otvori pregovore, ključno za vladu ostaje sprovođenje reformi, jačanje sudstva i borba protiv korupcije.

Albanska vlada mora da pokaže i Briselu i građanima da je spremna za proces transformacije kako bi se osigurala EU budućnost.

Govoreći o Crnoj Gori istakao je da ta zemlja da bude ponosna na to što je postala članica NATO.

Da bi osigurala napredak na putu ka EU, Podgorica će morati da udvostruči napore u sprovđenju ključnih reformi koje će ojačati vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i doprineti jačanju ekonomije.

Apelovao je na Crnu Goru i da zaštiti slobodu medija.

Povezani članci

Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put ka EU

EWB

Aselborn: Uskoro i otvaranje poglavlja 29

EWB

Matić: Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

EWB