fbpx
European Western Balkans
Evropa

Iz Italije i dalje tragične vesti, Španija premašila hiljadu žrtava: Stanje COVID-19 u EU

Foto: Unsplash

Glavna vest jučerašnjeg dana bila je da je Italija pretekla Kinu po broju žrtava koronavirusa, koji je u ovoj evropskoj zemlji odneo već preko 4000 života. Ceo kontinent se i dalje nalazi na uzlaznoj putanji obolelih.

Samo današnjeg dana, prema najnovijim podacima, u Italiji je umrlo 627 ljudi, što je novi rekord. U ovoj zemlji je prijavljeno dodatnih 5986 slučajeva zaraze, što dovodi do ukupnog broja od 47.000 zaraženih. U prethodnih nedelju dana, bolest je odnela preko 2000 života.

Sva kineska pomoć nedavno poslata EU, uključujući maske i testove, biće dostavljena Italiji jer je ta zemlja najteže pogođena epidemijom korona virusa, preneo je danas EURACTIV.

Druga najgore pogođena zemlja u Evropi je Španija, u kojoj je danas zabeleženo 210 smrtnih slučajeva, što u ukupnom zboru iznosi 1041 na 20.412 zaraženih.

Nemačka, sa druge strane, još uvek “odeleva” eksponencijalnom rastu broja umrlih, i na samo oko hiljadu zaraženih manje nego Španija ima gotovo dvadeset puta manju smrtnost – 52.

Italija, Nemačka, Španija i Francuska uskoro će zajednički imati preko sto hiljada registrovanih slučajeva, a već sada imaju više od ukupno prijavljenog broja u Kini, koja je zabeležila nešto više od 80.000 zaraženih.

Uz četiri najveće države EU, veći broj zaraženih zabeležen je i u Holandiji i Belgiji i Austriji. Zemlje istočne Evrope trenutno imaju daleko manje slučajeva nego na zapadu.

Ekonomska šteta pandemije za EU još uvek se prilagođava razvoju situacije, a prošle nedelje Evropska komisija je izašla sa 1% recesije u ovoj godini, što bi bio veći pad i u odnosu na krizu evra 2012. godine.

Drastične mere širom kontinenta

Nakon što je Italija proglasila karantin na nivou cele teritorije 9. marta, njen primer su, manje ili više drastično, sledile i Španija, Francuska, Nemačka, Belgija i druge zemlje. Putovanje između ovih zemlja takođe je u velikoj meri ograničeno, a Šengenski prostor je zatvoren za većinu spoljnih posetilaca.

U Francuskoj je izlazak iz kuće ograničen samo na medicinsku negu, posao ukoliko nije moguće raditi od kuće i fizičku aktivnost, ali samostalno i bez sretanja sa prijateljima.

“Mi smo u ratu”, ponovio je predsednik Emanuel Makron nekoliko puta tokom svog obraćanja stanovništvu u ponedeljak.

Vlada Nemačke je ranije ove nedelje ograničila javna okupljanja, rad kulturnih, sportskih i drugih ustanova, a danas je Bavarska postala prva pokrajina koja je uvela i zabranu kretanja osim kada je to neophodno.

“Još od Nemačkoj ujedinjena, ne, od Drugog svetskog rata, nije bilo tako velikog izazova za našu zemlju koji zahteva da delujemo zajedno i solidarno”, poručila je kancelarka Angela Merkel povodom uvođenja ovih mera.

Ona je dodala da svoubihvatne restrikcije javnog života nisu donete lako.

“Za nekog poput mene, za koga su putovanje i sloboda kretanja teško izvojevana prava, ovakve restrikcije mogu da budu opravdane samo kada je to apsolutno neophodno”, rekla je Merkel.

Evropska komisija: Najfleksibilnija pravila ikada za državnu pomoć, bez budžetskih ograničenja

Nakon što je juče uvela “najfleksibilnija pravila ikada” kada je reč o državnoj pomoći preduzećima, od danas vlade EU mogu da “upumpaju” u ekonomiju koliko god novca je potrebno, a EU će olabaviti fiskalna pravila kako bi im to omogućila, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Koronavirus ima dramatičan uticaj na našu ekonomiju. Većina sektora je pogođena. Znam da ovo za vas predstavlja veliku žrtvu. Ukidanje javnog života je neophodno da bi se virus usporio, ali to značajno usporava i našu ekonomiju”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe najavila da će 37 milijardi evra iz budžeta EU biti dostupno kao podrška zdravstvenim sistemima, preduzećima i čuvanju uposlenosti ljudi.

Ranije ove nedelje, Evropska centralna banka najavila je kupovinu hartija od vrednosti u javnom i privatnom sektoru u vrednosti od 750 milijardi dolara do kraja 2020. godine kako bi podstakla ekonomiju.

Povezani članci

Pejčinović Burić: Slovenija neće blokirati ulazak Hrvatske u Šengen

EWB

Bez dogovora o funkcijama u EU, Makron eliminisao kandidate evropskih partija

EWB

Junker: Bregzit bio gubljenje vremena i energije

EWB