fbpx
European Western Balkans
Politika

Dan nakon Vučića, predsednik S. Makedonije Pendarovski sastao se sa zvaničnicima EU

Stevo Pendarovski i Oliver Varhelji; Foto: Predsedništvo Severne Makedonije

BRISEL – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski danas boravi u Briselu, gde se sastao zvaničnicima EU zaduženim za Zapadni Balkan – komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, visokim predstavnikom Đuzepom Boreljom, predsednikom Evropskom parlamenta Davidom Sasolijem i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Najavljeni su sastanci sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i izvestiocem EP za Severnu Makedoniju Ilhanom Kjučukom.

Poseta Pendarovskog nastavlja takozvanu “nedelju Zapadnog Balkana” u Briselu koju je najavio Lajčak, tokom koje su predviđene posete Vučića, Pendarovskog i predsednika Vlade Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić se juče takođe sastao sa Mišelom, Boreljom, Varheljijem i Lajčakom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Tokom sastanaka, Pendarovski je izjavio da je ključni prioritet Severne Makedonije da Savet EU usvoji pregovarački okvir sa ovom zemljom i da se uskoro održi prva međuvladina konferencija EU-Severna Makedonija.

Na sastanku sa komesarom Varheljijem diskutovano je o mogućnosti da se postigne napredak u ovim oblastima u narednim mesecima, kao i da se razreši spor Severne Makedonije sa Bugarskom, saopšteno je iz predsedništva.

Predsednik Severne Makedonije takođe se zahvalio na predstojećoj dostavi 119.000 Fajzerovih vakcina iz EU.

Povezani članci

Žiofre na Dan Evrope: Srbiji je mesto u Evropskoj uniji

EWB

Srbija među zemljama čije lobiranje u Briselu zabrinjava poslanike Evropskog parlamenta

EWB

Tokom češkog predsedavanja EU samit u Pragu, spoljna politika i reforme ostaju uslov za napredak Srbije

EWB