Svilanović: Jugoistočna Evropa okupljena oko ulaska u EU

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

DUBROVNIK – Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas da je regionalna saradnja dostigla važan trenutak i da se može očekivati napredak u pogledu produbljivanja ekonomske saradnje kao i snažnog upravljanja i stabilnosti unutar regiona.

Svilanović je to rekao podnoseći izveštaj o radu organizacije tokom protekle godine na desetom godišnjem sastanku ove organizacije održanom danas u Dubrovniku.

Učesnici godišnjeg sastanka su odobrili godišnji izveštaj Veća za period 2016-2017. godina, a predstoji još odobrenje na sastanku ministara spoljnih poslova i sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) narednog dana.

„Iako su regionalni izazovi i oscilacije na nacionalnim političkim scenama ponekad ometali napore Saveta za regionalnu saradnju, možemo se nadati napretku koji je na vidiku u pogledu produbljivanja ekonomske saradnje te snažnog upravljanja i stabilnosti unutar regiona,“ rekao je Svilanović i dodao da je u tom smislu dijalog između učesnica Saveta, u različitim formatima regionalne saradnje, odigrao ključnu ulogu, saopštio je RCC.

„Savet za regionalnu saradnju je sakupilo i usmerilo političku podršku ka ciljevima strategije Jugoistočna Evropa 2020 dok je opipljiv napredak postignut u daljem unapređenju trgovine i investicione integracije, definisanju efikasnih politika zapošljavanja i njihovom sprovođenju, jačanju saradnje na polju obrazovanja, istraživanja i inovacija, pružanju podrške dobrom upravljanju i jačanju sigurnosti“, naveo je Svilanović.

Generalni sekretar je dodao da je regionalna saradnja dostigla važan trenutak, ističući izuzetno veliku pažnju koja se posvećuje reformama kojima se može povećati ekonomska atraktivnost našeg regiona i koje ga mogu učiniti otpornijim.

Predstavljajući Hrvatsku kao predsedavajućom u procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi za period 2016-2017. godina, ambasador Mario Horvatić se obratio skupu u ime jednog od domaćina poželevši dobrodošlicu učesnicima na poslednjem sastanku pod odlazećim hrvatskim predsedavanjem.

„Očekujemo ministarski sastanak i samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na kojima ćemo iskoristiti ove pozitivne trendove i potvrditi viziju evropske perspektive Jugoistočne Evrope. Osim toga, Dubrovački forum 1. jula će pružiti širi okvir za dijalog o ekonomskom razvoju, stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi kroz jačanje ovih oblasti i u zemljama jadranskog i sredozemnog sliva.“

Učesnici sastanka su takođe razmotrili napredak ostvaren protekle godine i razmenili viđenja trenutne uloge i potencijala regionalne saradnje kao podsticaja procesu evropske integracije u Jugoistočnoj Evropi.

Savet za regionalnu saradnju i Hrvatska kao predsedavajuća Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi za period 2016-2017. zajednički su organizovali 10. po redu godišnji sastanak Saveta koji se održava zajedno sa sastankom ministara spoljnih poslova i sastankom šefova država i vlada učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.