fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva zahtevaju zaustavljanje represije nad građanima i govora mržnje protiv aktivista

Foto: FoNet

BEOGRAD – “Veliki broj neosnovanih privođenja i pritvaranja građana poslednjih nedelja praćen je propagandnom ofanzivom protiv navodnih stranih plaćenika koji u interesu neprijateljskih zemalja ruše državni poredak”, stoji u saopštenju 21 organizacije civilnog društva. One su ocenile da je cilj takvih manipulacija, koje plasiraju predstavnici vlasti i njoj bliski mediji, da se opravda represija prema političkim neistomišljenicima i da se građani strahom odvrate od učestvovanja u legitimnim i legalnim protestima.

“U tom svetlu razumemo i raskrinkavanje tokova finansiranja ‘specijalnog rata protiv Srbije’ koje je na Informer televiziji 20. avgusta ‘uživo’ igrao Dragan J. Vučićević, vlasnik Informera. Bio je to ekstremno jeftin, ali i isto tako opasan pokušaj manipulacije javnošću, kojim se na nišan stavlja veliki broj ljudi koji pošteno rade u organizacijama civilnog društva”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da nije moguće izbrojati situacije u kojima se tokom poslednjih decenija aktivirala priča o stranim plaćenicima, uvek sa zlom namerom prema onima koji se bore za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava iako su organizacije civilnog društva sasvim transparentne u odnosu na donacije koje primaju i iz inostranstva.

“S tim u vezi, mora ponovo da se istakne i činjenica da ubedljivo najveći deo stranih donacija prima država Srbija, odnosne njene institucije”, podsećaju organizacije civilnog društva.

“Prema podacima OECD-a, 85,7 odsto donacija i međunarodne razvojne pomoći usmereno je ka vladi i državnim entitetima. Dodatnih 12,3 odsto se donira kroz udruženja, fondacije i međunarodne organizacije za projekte donatora, a tek 2 odsto direktno za rad organizacija, koje tim novcem često pružaju socijalne i druge usluge ugroženima – usluge koje vrlo često država zapostavlja kao svoju obavezu”, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je Dragan J. Vučićević baratao i navodnim podacima koji nisu javno dostupni – npr. iznosima zarada (inače, uglavnom prosečnim s obzirom na kvalifikacije) zaposlenih u civilnom sektoru.

“To budi zastrašujuću, ali sasvim osnovanu sumnju da iz raznih državnih institucija zaštićeni podaci odlaze pravo u ruke čoveka koji je za svoj (vrlo unosan) posao odabrao da blati, kleveće i ugrožava nedužne. Neovlašćeno deljenje poverljivih podataka je krivično delo, a posebno je zabrinjavajuće kada se zakon krši pod okriljem institucija”, stoji u saopštenju.

Organizacije civilnog društva zahtevaju od najviših organa vlasti države Srbije da zaustave progon i zastrašivanje građana koji na miran način izražavaju neslaganje s nekim od odluka vlasti. Na građane Srbije apeluju da ne nasedaju na jeftine propagandističke optužbe protiv njihovih sugrađana koji rade u civilnom sektoru Srbije i posvećeni su borbi za zajednički, javni interes.

Saopštenje su, između ostalih, potpisali Beogradska otvorena škola, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar savremene politike, Crta, Evropski pokret u Srbiji, RERI, YUCOM i drugi.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva pozivaju Vladu da pokrene dijalog o stanju demokratije

EWB

OCD: Skupština poligon napada na nezavisne medije i pojedince

EWB

Pojačati saradnju Odbora za evropske integracije i Nacionalnog konventa o EU

EWB