fbpx
European Western Balkans
Politika

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju biće izabran sredinom oktobra

Izvestioci u prethodnom sazivu - Vladimir Bilčik, Ilhan Kjučuk (red iza) i Viola fon Kramon; Foto: Evropska unija

BRISEL – Kako European Western Balkans saznaje iz izvora u Briselu, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji će na toj funkciji naslediti Vladimira Bilčika, biće izabran tek sredinom oktobra. Iako se izbor očekivao tokom septembra, pomeren je zbog reorganizacije odbora u Evropskom parlamentu.

Izvestioci za Srbiju i druge države kandidate biraju se među članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET). Kako naš portal saznaje, u trenutnom sastavu AFET-a doći će do promena u oktobru, jer će se osnovati novi Odbor za bezbednost i odbranu u Evropskom parlamentu (SEDE). To je do sada bio pododbor AFET-a.

Osnivanje novog odbora za bezbednost i odbranu je posledica reorganizacije Evropske komisije, u kojoj će biti uvedena pozicija komesara za odbranu. Politika zajedničke bezbednosti i odbrane Evropske unije, kako je najavljeno, biće visoko na listi prioriteta dolazeće Komisije Ursule fon der Lajen.

Prema tome, izbor izvestilaca sačekaće dok se ne bude znao konačan sastav AFET-a.

Još uvek nije poznato koja bi poslanička grupa mogla da dobije mesto izvestioca za Srbiju. U prošlom sazivu EP, Evropska narodna partija imala izvestioce za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, Socijalisti i demokrate izvestioce za Albaniju i Crnu Goru, liberali za Severnu Makedoniju a Zeleni za Kosovo.

Kako naš portal saznaje, za izvestioca za Kosovo u novom sazivu zainteresovani su poslanici Ilhan Kjučuk iz redova liberala i Tomas Vajc iz Zelenih. Nije jasno, sa druge strane, da li će Evropska narodna partija (EPP) po treći put dobiti poziciju izvestioca za Srbiju.

Izvestilac za Srbiju iz prethodna dva saziva EP dolazio iz EPP, u kojoj je pridružen član Srpska napredna stranka (SNS). Glavna uloga izvestioca je pisanje prvog nacrta godišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, koji se usvaja u plenumu.

Povezani članci

Joksimović i ambasadorka Portugala razgovarale o prioritetima portugalskog predsedavanja EU

EWB

Srbija neće otvoriti novo poglavlje u pregovorima sa EU

EWB

Lideri regiona potvrdili posvećenost Planu rasta EU u zajedničkom saopštenju iz Skoplja

EWB