fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministar spoljnih poslova Austrije: Očekujem da Zapadni Balkan postane deo EU

Ministar spoljnih poslova Austrije; Foto: FoNet

BEOGRAD – Očekujem da Zapadni Balkan postane, van svake sumnje, deo Evropske unije (EU), poručio je danas ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg, koji je izrazio nadu da će se zemlje regiona, uključujući i Srbiju, usaglašavati sa politikom Zapada prema Rusiji, kao što su to učinile u Ujedinjenim nacijama, prenosi FoNet.

Tokom svoje posete Beogradu, ministar spoljnih poslova Austrije predstavio je dokument Kancelarijata (non-pejper) o evropskim integracijama regiona i poručio da je prošlo 19 godina od Samita u Solunu, kada je obećana evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

„Ovim predlogom, koji nema veze sa ruskom invazijom Ukrajine, birokratski proces integracija pokušavamo da konkretizujemo, odnosno da u pojedinim oblastima države kandidati budu izjednačene sa članicama“, rekao je Šalenberg.

Prema njegovim rečima, razgovore o non-pejperu već imao sa predstavnicima Italije, Mađarske i Slovenije, a da ga očekuju i razgovori u Briselu.

“Nije samo interes Austrije, već je i geostrateški važno da ovaj region bude region blagostanja, zaključio je austrijski diplomata”, naglasio je ministar spoljnih poslova Austrije.

Tokom svoje zvanične posete Beogradu Šalenberg se sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu Nikolom Selakovićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na zajednikčoj konferenciji za medije sa Nikolom Selakovićem, upitan da li je stav Austrije da dijalog sa Prištinom treba da dovede do normalizacije odnosa ili međusobnog priznanja, Šalenberg je rekao da to nije stav Austrije, već EU.

„Dijalog Beograda i Prištine treba, korak po korak, da doprinese stabilnosti regiona“, istakao je Šalenberg, uz napomenu da je to u interesu Srbije, prijatelja iz Prištine, ali i Bosne i Hercegovine. Dodao je da je  Srbija zemlja koja ima posebnu odgovornost u regionu.

Tokom sastanka sa premijerkom Srbije, Šalenberg je istakao da postoji interesovanje za intenziviranje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije.

Premijerka Srbije je zahvalila Austriji na stalnoj podršci evropskom putu Zapadnog Balkana, ističući da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak reformskog procesa i istovremeno čvršću saradnju unutar regiona.

Brnabić je ocenila da reforme koje Srbija sprovodi, predstavljaju ulog i za intenziviranje ekonomske saradnje u budućnosti sa našim partnerima i dolazak novih austrijskih kompanija srpsko tržište.

“Cenimo dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije i nadamo se nastavku kontinuirane podrške na tom putu, jer je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava”, izjavio je danas predsedik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u razgovoru sa ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom istakao da je Srbiji u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa tom zemljom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Povezani članci

Nacrt dokumenta o izbornim uslovima poslat učesnicima međustranačkog dijaloga

EWB

Mondoloni: Balkan i Srbija će biti značajne teme na agendi EU u narednom periodu

EWB

Vučić: Naša politika je pristupanje EU i neće se menjati

EWB