fbpx
European Western Balkans
Region

Pejović: Evropska podrška osigurava uspeh reformi

Aleksandar Andrija Pejović; Foto: Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore

PODGORICA – Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na šestom forumu u Bukureštu u koji je, u organizaciji  Instituta Aspen i kancelarije nemačkog Maršalovog fonda u Rumuniji, održan u Bukureštu.

U sklopu učešća na Forumu, ministar Pejović je govorio na panelu „Strategijsko oblikovanje i politike moći“ u okviru kojeg je bilo reči o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosima između država, uticajima velikih sila i preplitanju različitih interesa, ali i zajedničkim ciljevima i perspektivama razvoja regiona.

Ministar Pejović je istakao da je, zbog svoje geostrateške pozicije, region Zapadnog Balkana uvek bio područje na kojem su se ukrštali uticaji i interesi različitih sila koji su uticali i na strategijske pravce pojedinih država, kao i na odnose u regionu.

Naglasio je da je, tokom posljednje decenije, i pored značajnih unutrašnjih prilika i izazova s kojima se države regije suočavaju, primetno da se sve zemlje, iako neujednačenim tempom, kreću napred, te da geopolitičko oblikovanje regiona u skladu s interesima i vrednostima EU vodi dugoročnoj stabilnosti i postepenom ekonomskom razvoju ovog dijela Evrope. Ministar je ukazao na važnost održavanja jasne evropske perspektive, kroz veće angažovanje i podršku EU zemljama Zapadnog Balkana koja će osigurati uspešan nastavak reformi i oslabiti uticaje koji region vraćaju unazad.

Tokom posete Bukureštu, ministar je imao odvojene sastanke s ministarkom za evropske fondove Rumunije Rovanom Plumb, estonskim zamenikom ministra za evropske poslove Matijem Masikasom, ministarkom zaduženom za predstojeće predsedavanje Bugarske EU Lilijanom Pavlovom i predsednikom Instituta Aspen u Rumuniji Mirčeom Džoanom.

Predmet razgovora s ministarkom Plumb je bilo ispunjavanje obaveza u okviru 22. poglavlja, s fokusom na pripremu Crne Gore za korišćenje strukturnih fondova EU. Imajući u vidu dobro iskustvo Rumunije iz korišćenja evropskih fondova, ministarka Plumb je prenela opredeljenost te države da, kroz programe saradnje pruži podršku crnogorskim institucijama u pripremi za što uspešnije korišćenje evropskih fondova koji će Crnoj Gori biti dostupni nakon stupanja u članstvo.

Tokom razgovora sa zamenikom ministra Matijem Masikasom i ministarkom Lilijanom Pavlovom je bilo reči o planovima za otvaranje preostalih poglavlja, kao i radu na ispunjavanju uslova za njihovo postepeno zatvaranje. Sagovornici ministra Pejovića su preneli podršku aktuelnog, estonskog, i predstojećeg bugarskog predsedništva da se, kroz intenziviranje pregovaračkog procesa doprinese dinamici pristupanja Crne Gore EU.

Povezani članci

Avramopulos: Zabrinjavajući porast nacionalizma na Balkanu

EWB

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

EWB

Lajčak ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u 2018. godini

EWB