fbpx
European Western Balkans
IPA

Potpisan sporazum za Program prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije

Foto: MEI

NIŠ – Trilateralni finansijski sporazum za Program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija za period 2021-2027, između Evropske komisije, Srbije i Severne Makedonije, potpisan je danas u Nišu u okviru EU nedelje mogućnosti, a od njega će direktnu korist imati 850.000 građana sa obe strane granice.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske integracije (MEI), sporazum, ukupne vrednosti 9,7 miliona evra, od kojih su sredstva EU, kroz IPA fondove 8,4 miliona, a čija prva tranša podrazumeva 3,6 miliona, Sporazum su potpisali nacionalni IPA koordinatori – ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričik i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ministarka Tanja Miščević zahvalila je na tome što je prepoznat značaj prekogranične saradnje za ljude koji žive sa obe strane granice, a posebno makedonskom kolegi jer je naglasio da je reč o zajedničkom interesu da građani osete koristi od procesa pristupanja, da osete da se on ne odvija samo u Briselu.

Izrazila je zadovoljstvo što će danas svi imati priliku da čuju o ostalim mogućnostima procesa, o programima transnacionalne saradnje, kao i o pozivima koji će biti raspisani do kraja godine, kako bi se potencijalni korisnici na vreme pripremili za prijavljivanje projekata.

„Značaj prekogranične saradnje ogleda se i u tome što je to pomoć građanima, a ne državi. Ovo je partnerstvo između EU i države i zajednički pomažemo one projekte koji donose korist velikom broju ljudi“, rekla je Miščević.

Izračunali smo da je od 2004. do 2020. na 1.600 projekata radilo 1.000 organizacija – bile su to, kako je dodala, lokalne samouprave, NVO ali škole i bolnice i vrtići, svi finansirani sa 400 miliona evra od kojih je najdirektniju korist osetilo više od 100.000 građana.

Ambasador Žiofre izrazio je zadovoljstvo što je sporazumom krunisana EU nedelja mogućnosti čiji se završni dan, koji je posvećen lokalnom razvoju i životnoj sredini održava danas u Nišu.

Žiofre je rekao da se i danas stavlja akcenat na to da se sporazumom potvrđuje da se mogućnosti ne zaustavljaju na granicama sa EU, već da postoje i u okviru programa prekogranične saradnje, a koji se direktno odnose na dobrobit građana.

„Mi smo tu da pružimo podršku dodatnom razvoju održivog turizma socijalne inkluzije i zdravlja“, rekao je Žiofre nakon potpisivanja sporazuma i naglasio da će finansijska podrška biti konkretizovana podnošenjem projekata koji će unaprediti živote građana sa obe strane granice.

EU je zato tu da radi i podržava projekte prekogranične saradnje, a takvih projekta ima još, kao i različitih fondova kroz koje Srbija može da sarađuje sa Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom, BiH, Crnom Gorom, rekao je on.

Potpredsednik vlade Severne Makedonije za evropska pitanja, Bojan Maričik je precizirao da će od danas potpisanog sporazuma direktnu korist imati 850.000 građana i da će zahvaljujući sredstvima ukupne vrednosti od 9,7 miliona evra u narednih nekoliko godina biti iskorišćena mogućnost za dodatno povezivanje, da se pokaže da EU nije samo proces usklađivanja zakonodavstva, teških reformi, transformacija na centralnom nivou, već i projekata koji direktno donose dobrobit građanima.

Dodao je da će se u narednim godinama zahvaljujući sporazumu ulagati u razvoj kulture i bolji život građana.

„Zahvaljujući idejama i projektima građani sa obe strane granice pokazaće da imaju iste želje i nade i da su spremni da zajedno rade na članstvu u EU“, rekao je on.

Povezani članci

Međak: Zbog lošeg kvaliteta projekata pitanje je koliko će Srbija imati koristi od uvećanih fondova EU

EWB

Varhelji: Evropska komisija predlaže povećanje IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana

EWB

Ministarka za evropske integracije tražila od EK prenamenu sredstava iz IPA fonda za borbu protiv koronavirusa

EWB