fbpx
European Western Balkans
Region

Tači: SAD će biti direktno uključene u dijalog

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

VAŠINGTON – Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je, posle susreta sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, da će SAD biti direktno uključene u, kako je rekao, “postizanje konačnog sporazuma” Beograda i Prištine.

“Mogu da vam potvrdim da je potpredsednik Pens jasno izjavio da će SAD biti direktno uključene u postizanje konačnog sporazuma. Sam potpredsednik Pens biće posvećen tome i maksimalno uključen u proces”, rekao je Tači u petak za albanski servis radija “Glas Amerike”.

On je ocenio da spremnost američke administracije i Pensa lično garantuje uspeh procesa koji će, prema njegovim rečima, “voditi Kosovo ka konačnom sporazumu o normalizaciji i pomirenju sa Srbijom i otvoriti mogućnost za ulazak Kosova u Ujedinjene nacije”.

Prema njegovim rečima, “to će prekinuti zamrznuti i veoma opasni status kvo u Kosovu i regionu”.

“Pokušaćemo da radimo na postizanju sporazuma koji će ići u prilog i Prištini i Beogradu i od kojeg će imati koristi međunarodna zajednica i Zapadni Balkan”, dodaoe je Tači.

On je, takođe, obavestio potpredsednika SAD Majkla Pensa o procesu transformisanja Bezbednosnih snaga Kosova u, kako je navedeno, “Vojsku Kosova”, smatrajući da to treba da bude učinjeno “u potpunoj koordinaciji sa SAD, ostalim strateškim partnerima i NATO-om”, piše na Tačijevoj zvaničnoj internet stranici.

“Mi radimo na tome da imamo sveobuhvatni proces i što širi konsenzus za transformisanje BSK-a”, rekao je Tači.

Povezani članci

Mekšejn: Da li će Brisel ponovo okrenuti leđa Balkanu?

EWB

Tači: Vojska Kosova se formira, niko ne može da stavi veto

EWB

Samit zemalja regiona u Sarajevu zbog Hrvatske

EWB