fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre: Očekujem da će proširenje biti visoko na agendi naredne Evropske komisije

Emanuele Žiofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji; Foto: FoNet

BEOGRAD – Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da će rezultati izbora za EU Parlament između ostalog imati veliki uticaj i na proces proširenja EU.

“Očekujem da će proširenje EU ostati izuzetno visoko na agendi naredne Evropske komisije. Nakon ruske agresije na Ukrajinu 2022. godine mnoge stvari su se promenile i svakako je povećana svest o hitnosti da se ide napred sa proširenjem”, ukazao je Žiofre.

On je rekao da se EU pripremila za pokretanje konkretnih koraka u procesu proširenja, a naredna Evropska komisija primeniće nove instrumente. Izrazio je nadu da će u narednim godinama Zapadni Balkan i druge zemlje kandidati biti “deo uspešne priče proširenja”.

“Znamo da je proširenje proces koji se zasniva na zaslugama, a to znači da zemlje moraju da budu spremne, da sprovedu određene reforme. Srbija i Crna Gora su najnaprednije u tom procesu, već su započele proces pregovora i jedan korak su ispred u odnosu na druge, ali videćemo šta će se dalje dešavati”, rekao je ambasador Žiofre.

On je podsetio da se nedavno na samitu u Kotoru lidera zemalja Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije i SAD posvećenom planu rasta EU za Zapadni Balkan govorilo o novim prioritetima pristupa jedinstvenom tržištu unutar Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Lideri SzS: Evropska budućnost Srbije je ugrožena zarobljavanjem države

EWB

Završen sastanak vlasti i opozicije bez posredovanja EP, mediji najavljuju izbore 3. aprila

EWB

Fajon: U EP su zabrinuti u vezi sa dijalogom vlasti i opozicije, dijalog da počne što pre

EWB