fbpx
European Western Balkans
Politika

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju biće iz redova Socijalista i demokrata

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL – Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju biće iz redova grupe Socijalisti i demokrate (S&D), saznaje EWB iz Brisela. Takva „podela karata“ predstavlja novost u odnosu na prethodna dva saziva EP, kada su za izvestioce za našu državu birani predstavnici Evropske narodne partije (EPP), čija je pridružena članica Srpska napredna stranka. Naknadno će biti odlučeno koji konkretni poslanik ili poslanica će preuzeti ovu funkciju.

Podsetimo, Slovak Vladimir Bilčik otpočeo je petogodišnji mandat izvestioca za Srbiju u oktobru 2019, dok je pre njega tu funkciju obavljao Nemac Dejvid Mekalister. Za razliku od Mekalistera, koji je i dalje poslanik u Evropskom parlamentu i predsednik je Odbora za spoljne poslove EP (AFET), Bilčik se nije kandidovao na izborima za EP održanim u junu 2024.

Izvestioci u Evropskom parlamentu su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu. O izveštajima koje sačine izvestioci se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se na kraju i glasa za izveštaje.

Osim za Srbiju, grupa Socijalista i demokrata imaće izvestioca i za Albaniju. Evropska narodna partija dobila je pozicije izvestilaca za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, liberalna grupa Obnovimo Evropu izvestioca za Crnu Goru, a grupa Zelenih izvestioca za Severnu Makedoniju.

Povezani članci

Stejt department: Slučajevi korupcije, napada na civilno društvo i druge zloupotrebe ostale nerešene i u 2021.

EWB

Sporazumi iz Berlinskog procesa ušli u skupštinsku proceduru, čeka se ratifikacija

EWB

Ruiz Kalavera: Srbija čvrsto vezna za svoju EU perspektivu

EWB