fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Deseti Beogradski bezbednosni forum počinje ove nedelje

Beogradski bezbednosni forum 2020
Beogradski bezbednosni forum 2020

BEOGRAD – Nedostatak poverenja i solidarnosti u međunarodnim odnosima, pandemija COVID-19, stanje demokratije i zarobljavanje države biće glavne teme desetog Beogradskog bezbednosnog foruma, koji se pod nazivom “Nema mira bez poverenja” održava tokom oktobra u onlajn formatu.

Portal European Western Balkans biće strateški medijski partner i ovogodišnjeg događaja.

Tokom šest dana biće reči o dijalogu Beograda i Prištine, budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosu između tehnologije i privatnosti, anti-Zapadnim narativima u državama Zapadnog Balkana, depopulaciji, kao i o krizi demokratije i solidarnosti.

Na Forumu će između ostalih učestvovati specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, evropski komesar za proširenje  Oliver Varhelji, ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček,nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan Suzane Šic, politički analitičar Ivan Krastev, generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu.

Panel u saradnji sa European Western Balkans

U utorak, 20. oktobra, u saradnji sa portalom European Western Balkans, na Beogradskom bezbednosnom forumu biće organizovan panel „Anti-Zapadni narativi na Zapadnom Balkanu – Koliku pretnju predstavljaju evroatlantskim integracijama“.

Panelisti će diskutovati o glavnim izvorima anti-Zapadnih narativa i njihovoj svrsi, koliko oni mogu da naštete evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana, kako stanje slobode medija može da utiče na ovo, kao i o tome koja rešenja zapadni akteri mogu da ponude.

Panelisti će biti Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu i koordinator Savetodavne grupe Balkan u Evropi (Balkans in Europe Policy Advisory Group – BiEPAG), Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike i izvršni urednik portala European Western Balkans, Jasna Jelišić, šefica grupe za Zapadni Balkan i divizije za strateške komunikacije pri EEAS-u, i Asja Metodieva, istraživačica Instituta međunarodnih odnosa u Pragu, dok će panelom moderirati Tena Prelec, istraživačica-saradnica na Odseku za politiku i međunarodne odnose Univerziteta Oksford i članica BiEPAG-a.

Povezani članci

Trostruka pretnja napretku Balkana ka EU i NATO

EWB

Srbija u 2019. godini održala više vežbi sa NATO nego sa Rusijom

EWB

Mirćea Džona je sledeći zamenik generalnog sekretara NATO-a

EWB