fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Srbiji ponovo smanjena ocena na skali Fridom hausa: Nazadovanje u izbornom procesu i demokratiji

Foto: FoNet

VAŠINGTON –  Srbija je u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa drugu godinu uzastopno svrstana u kategoriju “hibridnih režima” i dobila je ocenu 3,89, u odnosu na prošlogodišnjih 3,96. Izveštaj „Države u tranziciji“ Fridom hausa procenjuje status demokratskog razvoja što se izražava ocenom demokratije od jedan do sedam.

Od 29 bivših komunističkih država koje izveštaj prati, Srbija je doživela treći najgori pad u poslednjih pet godina, a ispred nje po negativnom rezultatu su samo Poljska i Mađarska.

Srbija i dalje ima najbolji rezultat kada je reč o šest zemalja Zapadnog Balkana, ali su joj Crna Gora i Severna Makedonija sa 3,82, kao i Albanija sa 3,75, blizu.

Izveštaj konstatuje da je u Srbiji na snazi zarobljavanje medija slično kao u Mađarskoj, te da su kampanje blaćenja i propaganda u korist vlasti doprinele ubedljivoj pobedi Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 2020. i dovele do nereprezentativnog parlamenta.

Srbija je nazadovala u oblasti demokratske vladavine na nacionalnom nivou, gde sada ima 3,25 od 7. Gori rezultat u odnosu na prošli izveštaj zabeležen je i u oblasti izbornog procesa, gde je ocena snižena na 4,25 sa 4,50 usled modifikacije izbornog zakonodavstva koju je sprovela vladajuća partija uoči parlamentarnih izbora i nedostatak mogućnosti izbora za glasače pošto je većina opozicije bojkotovala glasanje, navodi se u izveštaju.

Izveštaj se osvrće na bojkot izbora koji se, osim u Srbiji, nedavno desio i u Gruziji, konstatujući da, iako ostavlja pobednike bez legitimiteta i ukazuje na ozbiljne zloupotrebe, bojkot takođe ostavlja glasače bez i male šanse za promene.

Prošle godine, Vlada Srbije kritikovala je metodologiju Fridom hausa u zvaničnom dokumentu, međutim neki drugi izveštaji na koje se pritom pozvala takođe su registrovali nazadovanje Srbije u oblasti demokratije.

Povezani članci

Od bajke na papiru do čelične braće u nevolji – medijski prikaz prijatelja Srbije u vreme pandemije

Maja Bjeloš

Britanski ambasador u EU predao pismo o Bregzitu Tusku

EWB

Benedikt: Pomoć EU namenjena građanima, a ne eliti

EWB