fbpx
European Western Balkans
Politika

Održana sednica Radne grupe Narodne skupštine za unapređenje izbornih uslova, bez konkretnih rešenja

Foto: FoNet

BEOGRAD – Radna grupa za unapređenje izbornog procesa danas je razmatrala izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i dopune Zakona o sprečavanju korupcije u aktivnostima javnih funkcionera tokom kampanje, a nije se došlo do konkretnih rešenja, prenosi agencija Beta.

Predsedavajući te radne grupe Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija izjavio je Beti da su te zakonske izmene bile dve najbitnije teme i da su „polazna tačka“ bili predlozi organizacija Transparentnost za Zakon o sprečavanju korpcije i misije Crta, kada je reč o promenama Zakona u vezi sa biračkim spiskom.

„Diskusija je bila uglavnom konstruktivna ali nije se došlo do konkretnih rešenja tako da biti nastavljena na sledećem sastanku“, kazao je Nenadić.

Pročitajte još: Sledeće nedelje nastavak rada na izbornim uslovima, politička volja vlasti pod znakom pitanja

Kazao je da se na sednici diskustovalo o zakonskim nacrtima skupštinske službe i komentarima predstavnika Transparentnosti i Crte u kojoj meri su ti nacrti prihvatljivi i „u kojoj meri rešavaju probleme na koje je ukazala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)“.

Ovo je bio četvrti sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, prvi posle juna 2024. Grupa je osnovana u aprilu, nakon kontroverzi oko sprovođenja parlamentarnih i lokalnih izbora u decembru 2023.

Međutim, Radna grupa, koja se sastoji od predstavnika vlasti, opozicije i civilnog društva, održala je samo još jedan sastanak pred lokalne izbore 2. juna i nije postigla saglasnost o bilo kakvim merama. Vladajuća većina se u drugoj polovini maja nije odazvala na pozive na sastanak Radne grupe, kojom predsedava Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, i tako je onemogućila njen rad.

Povezani članci

Kuburović, Fabrici i Mekalister obišli radove na Palati pravde

EWB

Vučić o nacrtu Rezolucije EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi onda na Beogradu

EWB

Izbori 2022: Ubedljiva pobeda Vučića na predsedničkim izborima, u Beogradu neizvesno

EWB