fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropska unija o RT: Srbija da se aktivira u borbi protiv dezinformacija

Evropska služba za spoljne poslove EEAS; Foto: EEAS

BRISEL – Očekujemo da Srbija preduzme akciju za aktivnu borbu protiv manipulacije informacijama, uključujući dezinformacije i druge oblike hibridnih pretnji, izjavio je danas portparol Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano, prenosi FoNet.

On je to rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom početka emitovanja ruske TV stanice Raša Tudej (RT) na srpskom, za koji se u Briselu ocenjuje da je medij pod kontrolom Kremlja, koji se finansira iz državnog budžeta i ima zabranu emitovanja u EU od marta 2022. godine.

“RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata koji prate njenu nezakonitu agresiju na Ukrajinu”, naveo je Stano. Portparol EU je istakao da se od Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, očekuje da se postepeno uskladi sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

“U kontekstu tekuće ruske agresije na Ukrajinu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom”, naveo je Stano, dodavši da je to uneto i u poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na njenom evropskom putu.

RT na srpskom počeo je da radi 15. novembra. Reč je o emitovanju onlajn (online), odnosno veb sadržaja na srpskom jeziku. U saopštenju objavljenom na sajtu RT na ruskom jeziku najavljeno je da će emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku početi do 2024. godine.

Uprkos evropskim sankcijama, ruska televizija započinje rad u Srbiji

Povezani članci

Evropski pokret u Srbiji organizuje debatu “Srbija posle koronavirusa: Novi zamah u procesu proširenja” 16. jula

EWB

Bilčik: Radićemo „na terenu“ čim zdravstvena situacija dozvoli

EWB

Fajon: Međustranački dijalog nije završen, moguća runda u januaru ili februaru

EWB