fbpx
European Western Balkans
Politika

Nenadić: Ne iznenađuju ocene GREKO o neispunjavanju preporuka u borbi protiv korupcije

Nemanja Nanadić; Foto: Media Center

Programski direktor NVO Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić navodi za EWB da ne iznenađuju nalazi iz najnovijeg izveštaja Grupe država za borbu protiv korupcije (GREKO), koji pokazuju da je naša država na zadovoljavajući način ispunila samo jednu od 24 preporuke o sprečavanju korupcije i unapređenju integriteta centralnih tela (najviših izvršnih funkcija) i agencija za sprovođenje zakona. Naš sagovornik ističe da je Transparentnost Srbije u martu objavila analizu “koja upravo o tome govori”.

Odgovarajući na pitanje očekuje li da će se u narednom periodu nešto promeniti, odnosno da će Srbija biti spremnija da uvaži preporuke GREKO, Nenadić ukazuje da prema onome što zna, “neke od preporuka će verovatno biti ispunjene tokom ove godine. Na primer, dosta njih je vezano za izmene Zakona o sprečavanju korupcije, za koje postoji nacrt još od prošlog leta i bilo bi realno očekivati da se usvoje na jesenom zasedanju Skupštine”.

“Takođe, dosta preporuka je vezano za novi Zakon o policiji, koji je takođe dugo bio pripreman, pa će možda i on biti usvojen na jesen. S druge strane, ne očekujem u skorije vreme nikakav napredak kada je reč o suštinskom unapređenju propisa o lobiranju i smanjenju imuniteta predstavnika izvršne vlasti”, navodi Nemanja Nenadić.

GREKO je telo koje je Savet Evrope formirao pre 25 godina, sa ciljem da nadzire primenu Konvencija Saveta Evrope, odnosno usklađenost zakonodavstva zemalja članica sa antikoruptivnim standardima Saveta Evrope. GREKO obuhvata 50 država članica, uključujući Srbiju.

U izveštaju koji je danas objavljen GREKO navodi da se jedina preporuka za koju je ocenjeno da je Srbija ispunila u potpunosti odnosi se na potrebu da se “što pre ustanovi telo odgovorno za evidentiranje i vrednovanje poklona i da vrednost povremenih poklona koje mogu da zadrže policijski službenici bude znatno smanjena”.

Među preporukama koje Srbija uopšte nije uvažila nalazi se i „utvrđivanje pravila koja zahtevaju da se provere integriteta vrše pre imenovanja ministara, radi utvrđivanja i upravljanja mogućim rizicima od sukoba interesa, pre nego što pristupe Vladi”.

Štaviše, nije uvažena preporuka da se pojam lobiranja, obuhvaćen Zakonom o lobiranju, proširi na kontakte sa licima sa najvišim izvršnim funkcijama, “bez obzira da li su formalizovani u pisanom zahtevu ili ne”.

GREKO  napominje da će u narednih 18 meseci biti  potreban dalji napredak kako bi se postigao adekvatan nivo usklađenosti sa  preporukama.

Povezani članci

Dačićeve birane reči – Ko će odabrati teme i format međupartijskog dijaloga?

EWB

Misija OEBS-a: Brojni nedostaci doveli do nejednakih uslova na izborima u Srbiji

EWB

Fridom haus: Razočaranje u evropske integracije na Zapadnom Balkanu

EWB