fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Brisel dobija put da dinamičnije uđe u dijalog

Beograd-Priština; Foto: Pinterest

BEOGRAD – Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne podrazumeva samo priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, poručeno je na onlajn diskusiji Mitrovačkog društvenog kluba „Otvoreno o dijalogu“, koju je organizovala nevladina organizacija Aktiv.

Tema debate bila je budućnost dijaloga Beograda i Prištine nakon formiranja novih vlada u Srbiji i na Kosovu, uloga SAD i Evropske unije u pregovorima, kao i kakve su mogućnosti za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa dveju strana do kraja 2020. godine.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Beograda u Briselu istakao je da je Brisel dobio put da dinamičnije uđe u dijalog.

„Predložiti optužnicu dva dana pre sastanka u Beloj kući jasan je signal svakome u međunarodnoj zajednici da nije moguće pregovarati van mandata koje su Ujedinjene nacije dale Evropskoj uniji“, istakao je Stefanović.

On je dodao da se bi Evropska unija morala da uzme stvari u svoje ruke, kao i da se zaboravi ideja o podeli teritorija iz dijaloga, jer tu ideju niko ne podržava.

Augustin Paljokaj, dopisnik Koha Ditore i hrvatskog Jutarnjeg lista iz Brisela, istakao je da je Ričard Grenel “skratio muke” Evropskoj uniji naglašavajući da će se SAD baviti samo ekonomijom.

“Dok Evropska unija nije bila spremna za dijalog, nije bilo dijaloga. Evropska unija sada je spremna za dijalog, imenovala je specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, a Emanuel Makron i Angela Merkel pokazuju interesovanje za dijalog”, rekao je Paljokaj.

On je naglasio da bi Kosovo moralo da obavi unutrašnju konsolidaciju pre nego što krene u dijalog.

“Hoti nema podršku. On formalno predstavnik vlade koja nema legitimitet da nešto dogovori”, rekao je Paljokaj.

On je istakao da Evropska unija nema jasnu poziciju prema Kosovu pre svega zbog pet država koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

“Srbi zaboravljaju nekad i da oni koji podržavaju Kosovo nisu protiv Srba. Podrška Kosovu nije bezuslovna. Videli smo šta je Grenel uradio za Srbiju – Kosovo je moralo da ukine takse i obeća da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd nije morao ništa. Nije tačno da je SAD na bezuslovnoj strani Kosova”, rekao je Paljokaj.

Rada Trajković predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova rekla je da demokratizacija i stanje Srba na Kosovu zavise od promene i demokratizacije u Beogradu.

Ona je navela da je do sada percepcija normalizacije bila usmerena više na vreme devedesetih godina.

“Nova percepcija će se svakako dobiti ovim sudskim procesom specijalnog suda za Kosovu gde će biti optužen Hašim Tači i politička elita OVK. To će doprineti da se upozna priroda i realnost svega onoga što je prethodilo ratovima i sukobima. Trgovina organima nije nacionalistički projekat, već kriminogeni i nažalost projekat koji je utkan u nezavisnost Kosova”, rekla je Rada Trajković.

Trajković je ocenila da je Kosovo bilo na pragu jedne nove demokratske vlasti, koja je davala prioritete dekriminalizaciji Kosova.

“Ta vlada od 50 dana je nudila nadu da će kroz projekat dekriminalizacije Kosova i podrške međunarodne zajednice, odgovornost za ratne zločine postati normalnost”, istakla je Trajković dodajući da bi neka nova demokratska generacija na Kosovu i u Srbiji morati da radi na projketima partnerstva.

Povezani članci

Lajčak: Razgraničenje nije na dnevnom redu

EWB

Han: Pozitivan razvoj atmosfere u dijalogu Beograda i Prištine

EWB

Borelj očekuje brz nastavak dijaloga nakon formiranja kosovske vlade

Tanjug