fbpx
European Western Balkans
Društvo

Crta se obratila Evropskom parlamentu i Savetu Evrope: Zabrinutost zbog erozije demokratije

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Povodom planirane debate u Evropskom parlamentu o navodima o prinudnom radu u fabrici Linglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji, Crta je uputila pismo Vladimiru Bilčiku, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, i Tanji Fajon, predsednici Odbora za pridruživanje Srbije EU u EP-u u kojem skreće pažnju i na niz drugih okolnosti koje ilustruju ugroženost demokratije i prava građana u Srbiji, proizašlih iz nedovoljne posvećenosti srpskih vlasti preuzetim obavezama iz Poglavlja 23 i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u saopštenju.

Crta ukazuje na hronično poremećenu ravnotežu moći između tri grane vlasti, izigravanje procedura i nedostatak javne debate u donošenju važnih zakonskih rešenja, učestale napade predstavnika vlasti i prorežimskih medija na pojedince iz pravosudnog sistema, medija, civilnog sektora.

“Predstavnike Evropskog parlamenta Crta podseća i na izmene izbornih zakona, kojima se suštinski menjaju pravila izbornog procesa, a koje se još jednom dešavaju neposredno pred raspisivanje izbora, što je u suprotnosti s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore i može ozbiljno ugroziti sprovođenje i integritet izbornog procesa”, navode iz Crte.

Crta postavlja pitanje legitimiteta aktuelnog institucionalnog okvira za donošenje ustavnih promena, s obzirom na odsustvo pluralizma u Narodnoj skupštini i celokupnoj javnoj sferi.

“Na opasnost koju donose krupne izmene izbornih pravila, a koje bi trebalo da budu implementirane u prekratkom roku, Crta ukazuje i u pismu kojim se obratila izvestiocima za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Ijanu Lidel-Grejnžeru i Pjeru Fasinu. Crta je istakla da zakonodavna aktivnost koja se odvija na brzinu i bez suštinskog uključivanja i informisanja javnosti potencijalno ugrožava ljudska prava i pravnu sigurnost, kao i stabilnost zakonodavnog i institucionalnog uređenja”, saopšteno je iz Crte.

Povezani članci

Članstvo u EU i dalje podržava većina građana Srbije

EWB

Otvorena konferencija „Šta Srbija može naučiti iz trgovinskog partnerstva EU i Japana?”

EWB

Kuburović: Amandmani za tri nedelje

EWB